Voetbal in Belgie per provincie
De competitiestructuur telt dus vier nationale reeksen, onder die reeksen wordt de competitie georganiseerd door de provincies, met uitzondering van de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die alle verzameld zitten in een Brabant. Elke provincie heeft zijn eigen provinciale reeksen, waaruit de winnaars naar de nationale reeksen kunnen. Bovendien is de uitstraling en sympathie voor de clubs uit de hoogste reeksen vooral in de eigen provincie groot.
West-Vlaanderen
Vier West-Vlaamse clubs spelen in 2015-2016 in de Eerste Klasse, namelijk Club Brugge, KV Kortrijk, SV Zulte Waregem en KV Oostende. Drie clubs treden aan in Tweede, namelijk KSV Roeselare, Cercle Brugge en KVV Coxyde. De twee Brugse clubs zijn clubs met een oude en rijke geschiedenis.
Oost-Vlaanderen
Drie clubs uit Oost-Vlaanderen komen in 2015-2016 in Eerste Klasse uit, dit zijn KAA Gent, KSC Lokeren Oost-Vlaanderen en KV RS Waasland – SK Beveren. Eén club speelt in Tweede Klasse, namelijk Eendracht Aalst. KAA Gent is een van de oudste clubs, maar ook KSC Lokeren en Waasland – Beveren hebben een roemrijk verleden.
Antwerpen
De provincie Antwerpen heeft een oude en rijke voetbaltraditie. Enkele van de eerste Belgische clubs werden in Antwerpen opgericht. Antwerp FC is de oudste nog bestaande club van België. De Antwerpse clubs die zich doorheen de geschiedenis meerdere malen tot landskampioen kroonden, zijn Beerschot VAC (7 titels), Antwerp FC (4 titels), Lierse SK (4 titels) en KV Mechelen (4 titels). Ook andere clubs zoals Berchem Sport en Racing Mechelen hebben een lange en rijke historie.
Limburg
Twee Limburgse clubs spelen in de Eerste Klasse, KRC Genk en Sint-Truidense VV. In de Tweede Klasse spelen Lommel United, Patro Maasmechelen. Genk is ontstaan als fusie van twee relatief succesvolle clubs Waterschei en Winterslag en is uitgegroeid tot een topper die al enkele landstitels behaalde.
Brabant
Brabant, en vooral Brussel, kent een oude voetbaltraditie. Het eerste Belgisch kampioenschap werd gespeeld met zeven clubs, waarvan er vier uit het Brusselse waren, namelijk Racing Club, Léopold Club, Sporting Club en Union FC d’Ixelles. Léopold Club was de club voor de adel en de bourgeoisie in Brussel en bestaat nog steeds na een hele reeks fusies in de jaren 80 en 90, maar is weggezakt naar lagere reeksen. Sporting Club en Union d’Ixelles verdwenen al na enkele competities rond 1900. Racing Club was in de beginjaren succesvol, maar zou net als een andere stadsgenoot die er bij kwam, Daring Club, enkele fusies ondergaan met White Star, tot RWDM, hoewel het stamnummer tegenwoordig in handen is van Rhodienne-Verrewinkel in lagere reeksen. Bij het begin van de 20ste eeuw ontstond een nieuwe club, Union, die de daaropvolgende jaren zou domineren. Uiteindelijk zou het RSC Anderlecht, een Brusselse club uit Anderlecht, opgericht in 1908, zijn die geleidelijk zou uitgroeien tot de meest succesvolle Belgische club, terwijl alle andere Brusselse topclubs van weleer verdwenen of wegzakten.
Eén Brabantse club speelt in Eerste Klasse, namelijk RSC Anderlecht. Twee clubs spelen in Tweede Klasse, namelijk WS Brussels, AFC Tubize .
Henegouwen
Henegouwen is een van de actiefste Waalse provincies op het hoogste niveau. In Eerste Klasse speelt al jaren Sporting Charleroi en sinds het seizoen 2014/15 ook Royal Excel Moeskroen, ontstaan uit de fusie van Excelsior Moeskroen en RRC Péruwelz. In Tweede Klasse speelt geen Henegouwse club.
Namen
De provincie Namen is, net als Luxemburg, een provincie met een weinig glansrijke voetbaltraditie. Geen enkele Naamse club speelde ooit in de Eerste Klasse. Na de degradatie van UR Namur speelt ook geen enkele in Tweede Klasse.
Luik
Luik is een van de succesvolle Waalse provincies en de stad Luik één van de succesvolste voetbalsteden in België. De eerste Belgische landstitel werd gewonnen door FC Liégeois. Eén Luikse club speelt in de hoogste reeks, namelijk Standard Luik. In de Tweede Klasse spelen KAS Eupen en Seraing.
Aanvankelijk was FC Liégeois de leidinggevende club uit Luik, met 5 landstitels van 1895 tot 1953, de daaropvolgende halve eeuw zou Standard met 8 landstitel de rol overnemen. Ook CS Verviers, RFC Seraing (dat later in Standard opging) en Tilleur FC speelden ooit in de hoogste afdeling.
Luxemburg
Geen enkele Luxemburgse club speelde ooit op het hoogste niveau. RE Virton speelt in de Tweede Klasse.
(Bron Wikipedia)